Според Британската антарктическа служба най-големият айсберг в света се движи извън водите

...
Според Британската антарктическа служба най-големият айсберг в света се движи извън водите
Коментари Харесай

Най-големият айсберг в света се раздвижи за първи път от десетилетия

Според Британската антарктическа работа най-големият айсберг в света се движи отвън водите на Антарктида , откакто е бил в безпомощно положение повече от три десетилетия.

Айсбергът, прочут като А23а, се отделя от антарктическия мразовит шелф Филхнер през 1986 година Но се е забил в океанското дъно и е останал в продължение на доста години в море Уедъл.

Сега към този момент не. Последните сателитни фотоси разкриват, че айсбергът, тежащ близо един трилион метрични тона , в този момент се носи бързо около северния завършек на Антарктическия полуостров, подпомаган от мощни ветрове и течения.

From space you can see that is on the move again...
— Hautes latitudes ❄ (@HautesLat)
Айсбергът е към три пъти по-голям от Ню Йорк и повече от два пъти по-голям от Голям Лондон, с размери към 4 000 кв. км.

Рядко се следи айсберг с такива размери в придвижване, споделя Оливър Марш, глациолог от Британската антарктическа работа, тъй че учените ще наблюдават деликатно траекторията му.

Докато набира скорост, колосалният айсберг евентуално ще се насочи към Антарктическото циркумполярно течение. Това ще го насочи към Южния океан по път, прочут като " айсбергна алея ", където други сходни айсберги могат да бъдат открити да се поклащат в тъмните води. Не е ясно за какво той се пробва да избяга тъкмо в този момент.

Iceberg
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР